Uppstarten: Hålet, Trädet och Kulturen

Från det trygga mörkret till det exponerande ljuset. Samt massa digitalt ludd.

Efter en längre tids uppehåll är Antigravitation tillbaka. Antigravitations uppstart sammanfaller fantastiskt nog med hela kulturens uppstart och jag har precis ögnat igenom Från kris till kraft - Återstart för kulturen. Ett betänkande av utredningen Återstart för kulturen. Omslagets illustration är skapad av Arad Golan Coll och visar ett träd där tre risktagande människor klättrar för att måla nya horisonter, blåsa nya vindar och vattna den gamla stam som bär dem. Samt ett ras av allehanda bokstäver, en pläd, blommor och ett mycket stort, i relation till trädet, hål. På något sätt känns det som att det har hänt så mycket härligt där nere i hålet. Nog har det ältats nåt djävulskt där nere, men så mysigt det varit också. Ett omslutande mörker som på något märkligt sätt skänkt trygghet och närhet. Nu ska man behöva exponeras för ljuset och de stora vidderna. Stelt skratta tillsammans berusade av gratis bubbel och lätta PTSD-symtom från föreställningen som inte alls levde upp till förväntningarna och som påminner om alla andra gånger det hänt. Men det här världsfrånvända nyhetsbrevet ska inte alls ta upp detta i denna stund. Jag minns inte exakt hur omslagsbilden ser ut men ritade lite snabbt på ett ungefär. Fast jag kan verkligen inte rita slutet på grenar, människor eller saker (eller vad man nu kallar det som varken är träd eller människor.) Jag ritade på baksidan av en faktura, eller ett papper med hemliga lösenord eller nåt, så det är säkert nån skandal mycket nära.

Share Antigravitation

Relativt nyligen, den 5 september, var jag med i en panel på Re-Think festivalen som ägde rum på Norrlandsoperan 2-5 september.

Workshop: Blockchain för kulturskapare – Nina Kov

Så använder du blockchain i konstnärliga sammanhang!
Kryptovalutor, blockchains och tokens. Kanske har du länge funderat på vad dessa fenomen är för något och hur de används? Faktum är att flera konstnärer och andra personer inom kulturtsektorn[sic!] använder sig av blockchain som ett verktyg för att skapa en mer hållbar finansiering av sina verksamheter. I den här workshopen får du veta mer om teknologin i sig, men också höra experter och konstnärer från olika discipliner och länder berätta hur de gör i praktiken. Vi kommer att diskutera möjligheterna med ett platt decentraliserade system och hur det kan hjälpa oss att omfördela värde till alla kreatörer i ett projekt. Inte minst när det kommer till att tackla minskade kulturbidrag.

Ett som är säkert är att ingen gick därifrån med kunskap om hur blockchain kan användas som ett verktyg för att skapa en mer hållbar finansiering av sina verksamheter. Jag hade älskat om vi landat där! Det var däremot ett mycket trevligt samtal som lyfte möjligheterna som blivit än mer aktuella i och med årets NFT-hype. (Jag skrev om den i De outbytbara polletternas tidevarv här i Antigravitation i mars i år för den som vill fördjupa sig lite i den biten.) Det var spännande att diskutera med de andra i panelen, vi var tre personer och en moderator, men som vanligt landade vi inte i någon praktisk lösning som rent praktiskt kunde appliceras av åhörarna. Jag hade räknat med att posta vimeo-länken till samtalet här men den har dessvärre inte dykt upp ännu. Jag skickar ett separat nyhetsbrev med den så fort den är ute.

Vi är just nu i Paris med The Sphere och arbetar med ett par cirkusartister i ett anarkiv-labb som utforskar hur scenkonstnärer på ett handfast sätt kan ta del av bl.a. NFT:s för att dela och arbeta vidare på varandras verk. I samband med vistelsen kommer vi även att presentera en blockkedje-lösning för storskalig röstning där publik och konstnärer kan ingår i själva beslutsfattandet kring kuratering av festivaler och resursfördelning till konstnärer på nya sätt. Den kommer primärt att hållas på franska men jag postar video så fort den finns tillgänglig. För det här är intressanta grejer om vi nu vill lämna hålet och klättra upp på trädet tillsammans med Linda Zachrisson och gänget. Vi kommer senare i år att genomföra en kvadratisk röstning med över 600-800 röster från den internationella cirkusgemenskapen som kommer att leda till återupplivandet av en cirkusproduktion från de senaste 20 åren som även kommer att kunna approprieras av olika konstnärer internationellt.

Mycket på gång ändå.

Jag kommer att skriva mer om NFT i nästkommande nyhetsbrev efter ett retreat på PAF utanför Paris där vi kommer att vara ett team med nördar inom området som diskuterar nya möjligheter för kopplingen mellan scenkonst och just non-fungible tokens.

Igår spelade Saloranta & de Vylder föreställningen TOPOS i Upplands Väsby. Gick det bra? Något så djävulskt bra gick det! Finns film nu? Nej! Sen? Ja!

Avslutningsvis ett film från The Sphere’s möte med Louise Bjurholm von Euler och Henrik Agger

Dela med er. Bara gör det!

Share Antigravitation